Kuljettajan työ

 Artikeli julkaistu

TEAM 2021

Kokemus on valttia

Yrityksen käyntikortti ulospäin ja työ, johon kohdistuu tiukkoja laatuvaatimuksia. Bulkkiautonkuljettajalta vaaditaan suurta ammattitaitoa.

 Kuljettajan työpäivä on erittäin vaihteleva. Siihen kuuluu kaikkea yhdistelmän tarkastuksesta ja pesusta lastaukseen sekä matkojen ja toimitusten lähtöselvitykseen.

Powder-Transin kuljettajat ajavat päivittäin satoja lasteja kymmeniä tuhansia kilometrejä Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Pohjois-Euroopan maanteillä. Varsinainen ajaminen on itse asiassa kuitenkin vain pieni osa heidän työstään. Vaaditaan paljon, jotta kuormat tulevat turvallisesti perille, oikea-aikaisesti ja laatu tallella sekä lisäksi mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Kuljettajan työ on Juha Vuoriselle itsestäänselvyys.

 – Ajaminen on todellakin vain murto-osa työstämme. Oikea lastaus, säiliöiden pesu, ympäristön huomioiminen sekä kaiken tekeminen turvallisesti ja samalla aikataulussa pysyen, on vaativaa, painottaa Powder-Transin operatiivinen johtaja Christian Blomqvist.

Powder-Trans asettaa siksi suuria vaatimuksia kuljettajilleen, mikä on puolestaan johtanut siihen, että yrityksen palveluksessa on ammattitaitoisia työntekijöitä. Mielenkiintoinen ala houkuttelee uusia kuljettajia ja monet kokeneet kuljettajat ovat jatkaneet yhtiön palveluksessa vuosikymmeniä.

– Tämä on mielenkiintoinen ja vaihteleva työ. Koska olen työskennellyt 32 vuotta säiliöautoalalla, on melko selvää, että pidän siitä, sanoo kuljettaja Juha Vuorinen.

 Vuorinen on työskennellyt bulkkiautonkuljettajana Powder-Transilla lähes 20 vuotta. Hänen kollegallaan Johan Backlundilla on vastaava tausta. Hän on Vuorisen lailla ajanut kuorma-autoa ja raskaita ajoneuvoyhdistelmiä koko työuransa ajan. Powder-Transilla hän on työskennellyt reilut 21 vuotta.

– Pitkään alalla työskennelleenä tuntee tietysti työtavat, mutta aina on myös jotain uutta opittavaa. 

Elämäntapa ja vaihtelua

Nyt Johan Backlund on aamuvarhaisella lähdössä Liedon terminaalista kuljettaakseen talkkikuorman Ruotsiin. Ennen lähtöä hän tarkastaa vielä renkaat ja rasvaa kardaaniakselin. Hän on jo edellisenä iltana kytkenyt perävaunun sekä sähkö- ja hydrauliletkut ja pessyt koko ajoneuvoyhdistelmän kivenheiton päässä terminaalista sijaitsevassa pesuhallissa. 

– Yhtenä päivänä olet ehkä Ruotsissa ja seuraavana Norjassa. Tietenkin vaihtelu houkuttaa. Monet paikat ovat tuttuja, mutta vaikka olen ollut näin pitkään alalla, eteen tulee aina myös uusia paikkoja. Backlundista ammatissa on pitkälti kyse elämäntavasta. 

– Kun on tehnyt tätä jonkun aikaa, on mahdotonta lopettaa. Paljolti on kyse vapaudesta. Suunnittelet lähes kaiken itse, mutta olet tietysti myös vastuussa paljosta. Sinun ei tarvitse odottaa lastausta ja kuorman purkua tuntitolkulla terminaalissa.Tavallinen tavaraliikenne on kyllä täysin erilaista. Kuljetusala on aina ollut sekä Johan Backlundille että Juha Vuoriselle itsestään selvä valinta. 

– Oikeastaan kyllä. Minulla on tosin kokin koulutus, mutta sitten lipesin kuljetusalalle. Haaveilin jo nuorena tästä, isoista autoista ja tien päällä olemisesta, Backlund kertoo.

– Ala on mielenkiintoinen. Kaikki on alkanut kiinnostuksesta ajaa rekkaa, toteaa Vuorinen.

Vuorisen tavanomainen työpäivä alkaa varhain aamulla, joskus jo viiden korvilla. Päivän aikana on pari lastausta ja kuorman purkua. 

– Päivät venyvät aina silloin tällöin pitkiksi, mutta en koe sitä erityisen raskaaksi. Vuorinen viihtyy siksi kaikin tavoin sekä ratin takana että Powder-Transilla.

– Katson luottavaisin mielin tulevaan. Totta kai haasteita riittää, mutta olen todella tyytyväinen. 

Kasvot ulospäin 

Backlund ja Vuorinen ovat kaksi Powder-Transin omaan työvoimaan kuuluvista reilusta 120 kuljettajasta. Heidän lisäkseen yritys työllistää suuren määrän sopimuskuljetusyritysten kuljettajia. 

– He ovat meidän kasvomme ulospäin asiakkaiden suuntaan ja maanteillä. He ovat erittäin tärkeitä kuljetusketjun osia, jotka lisäksi hoitavat työnsä suurella asiantuntemuksella. Nostan todellakin hattua kuljettajillemme, sanoo operatiivinen johtaja Christian Blomqvist.

Se, että monet kuljettajat lisäksi tuntevat tarkkaan autonsa ja osaavat jopa tehdä pieniä korjauksia, on lisäplussa. Alalla on paljon haasteita, mutta tilanne näyttää Powder- Transilla myönteiseltä. Alan haasteista kuljettajat korostavat liikennekulttuuria. 

– Ensimmäiseksi tulen ajatelleeksi sitä. Tilanne oli ennen huonompi Ruotsissa, mutta nyt se on pahentunut myös Suomessa, sanoo Johan Backlund. Juha Vuorinen komppaa häntä.

– Tilanne on toisinaan todella haastava. Samoin kuin talvikelit. 

Muita haasteellisia tekijöitä ovat esimerkiksi lautta-aikataulut ja ahtaat lastaus- ja purkualueet. 

Molemmat kuljettajat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että haasteet on tehty ratkaistaviksi. 

– Yritän aina kehittää ja parantaa jotakin. Niin pitää olla, sanoo Backlund.