Chaufförens yrke
Artikeln publicerad i
TEAM 2021
Med erfarenhet som trumfkort
Bolagets visitkort utåt och ett jobb med höga kvalitetskrav. Som bulkbilschaufför krävs ett stort kunnande.

En arbetsdag för en chaufför är mycket varierande, med alltifrån kontroll och tvätt av ekipaget till lastning och incheckning för resor och leveranser.
Powder-Trans chaufförer kör dagligen hundratals laster och tiotusentals kilometrar på de nordiska, baltiska och nordeuropeiska landsvägarna. Men själva körandet utgör i slutändan enbart en liten del av arbetet. För att lasterna ska komma fram säkert, i rätt tid, med bibehållen kvalitet och dessutom så miljövänligt som möjligt, krävs mycket.

För Juha Vuorinen är chaufförsjobbet en självklarhet.
– Att köra är faktiskt bara en bråkdel. Att lasta rätt, att tvätta tankarna, att beakta miljön och se till att allt görs säkert samtidigt som tidtabeller måste beaktas, det kräver en hel del, påpekar Christian Blomqvist, operativ direktör på Powder-Trans.
Därför har Powder-Trans också höga krav på sina chaufförer, och de höga kraven har också gett bolaget kunniga arbetstagare. Nya chaufförer lockas av en intressant bransch, medan många erfarna stannat tiotals år.
–Det är ett intressant och varierande arbete. Om jag jobbat 32 år i bulkbranschen är det ganska tydligt att jag gillar det, säger chauffören Juha Vuorinen.
Som bulkchaufför hos Powder-Trans har Vuorinen jobbat närmare 20 år. Kollegan Johan Backlund har liknande bakgrund. Precis som Vuorinen har han kört lastbil och tunga fordonskombinationer hela sitt liv. Hos Powder-Trans har han stannat över 21 år.
– Då man varit länge i branschen känner man ju till arbetssätten, men det finns alltid något nytt att lära sig.
Livsstil och variation
Det är tidig morgon när Johan Backlund startar från terminalen i Lundo med en last talk till Sverige. Innan start granskar han däcken och smörjer kardanaxeln. Kvällen innan har han kopplat
släpet liksom el- och hydraulslangarna, och tvättat hela ekipaget i tvätthallen ett stenkast från terminalen.
– En dagen kan du vara i Sverige, den andra i Norge. Visst är det variationen som lockar. Många platser är bekanta, men även om jag varit med såhär länge så dyker det alltid upp nya ställen.
Enligt Backlund handlar yrket mycket om en livsstil.
– Om man hållit på en tid så går det inte att sluta med det här. Det handlar mycket om friheten. Du planerar det mesta själv men ansvarar förstås också för mycket. Du behöver inte vänta på lastning och lossning flera timmar på en terminal. Det är nog helt annat än vanlig godstrafik.
För både Johan Backlund och Juha Vuorinen har transportbranschen därför alltid varit en självklarhet.
– Egentligen nog. Jag är utbildad kock, men sen halkade jag in på transportbranschen. Som ung drömde jag om det här, stora bilar och att sitta på vägen, säger
Backlund.
– Det är en intressant bransch. Allt har börjat från intresset för att köra långtradare, säger Vuorinen.
En vanlig dag för Vuorinen börjar tidigt på morgonen, ibland redan runt fem. Under dagen brukar det bli ett par lastningar och lossningar.
– Långa dagar blir det alltid då och då, men inte ser jag det som extra tungt.
Vuorinen trivs därför på alla sätt både bakom ratten och hos Powder-Trans.
– Jag ser positivt på framtiden. Visst finns det utmaningar men jag är verkligen nöjd.
Ansiktet utåt
Backlund och Vuorinen är två av de drygt 120 chaufförer som idag hör till Powder-Trans egna anställda. Utöver det sysselsätter bolaget ytterligare ett stort antal chaufförer via avtalstransportörer.
– De är vårt ansikte utåt hos kunderna och på vägarna. De utgör väldigt viktiga delar i transportkedjan, och sköter dessutom arbetet med stor kompetens. Jag lyfter verkligen på hatten för våra chaufförer, säger operativa direktören Christian Blomqvist.
Att många chaufförer dessutom känner sina bilar, och till och med kan göra små reparationer, det är ytterligare ett plus. Branschen har många utmaningar men hos Powder-Trans ser det positivt ut. Bland utmaningarna lyfter chaufförerna själva upp trafikkulturen.
– Det är det första jag tänker på. Tidigare var det sämre i Sverige men nu har det blivit värre också i Finland, säger Johan Backlund och får medhåll av Juha Vuorinen.
– Ibland är det riktigt utmanande, precis såsom föret under vintern.
Andra utmaningar är exempelvis färjetidtabeller och trånga lastnings- och lossningsplatser.
Men de två chaufförerna är också överens om att utmaningar finns till för att lösas.
– Jag försöker alltid utveckla och förbättra något. Så ska det vara, säger Backlund.

