Carl-Johan Blomqvists stipendium har utdelats

Nyheter

Carl-Johan Blomqvists stipendium har utdelats

Carl-Johan Blomqvists stipendium har nu utdelats för första gången. Mottagare är två studeranden inom chaufförs- och montörsutbildningen samt en yrkeshögskola som fördelar stipendiet vidare till någon av sina studerande.

Från vänster Ayyoub Mohammadamini, Carl-Johan Blomqvist och Atte Hellbom.

Det 2000 euro stora årliga stipendiet fördelades av stipendiekommittén denna första gång till tre mottagare. De tre mottagarna av stipendiet i år är studeranden inom logistikutbildningen Atte Hellbom, läroavtalsstuderanden Ayyoub Mohammadamini och yrkeshögskolan Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk), för fördelning enligt skolans egen bedömning till någon av skolans studerande eller en dimitterad transportingenjör.

Kimitobon Atte Hellbom är en 19-årig logistiksstuderande vid Yrkesakademin i Österbotten i Närpes. Yrkesakademin är den enda finlandssvenska läroanstalten som utbildar lastbilschaufförer. Atte berättar att han efter en svår uppväxt inledde gymnasiestudier som han dock bytte till logistikutbildningen i Närpes, vilket gav honom en nystart och motivation i livet. Han berättar att han även är mycket motiverad att hålla sitt fordon i rent och gott skick. Han avlägger nu CE-kort vid sidan om att under veckosluten arbeta inom branschen.

Ursprungligen från Iran, numera i Åbo boende Ayyoub Mohammadamini studerar med läroavtal för att avlägga yrkesexamen inom fordonsbranschen. Han är en 31-årig vuxenstuderande vid Turun ammatti-instituutti som ansvarar för hans läroavtalsutbildning i ett transportbolags verkstad. Ayyoub är glad över att kunna utbilda sig till ett yrke också med tanke på att det ofta är svårt för personer med utlandsbakgrund att finna bra utbildning och arbetsplats.

Till den tredje mottagaren av årets stipendium valde stipendiekommittén yrkeshögskolan Jyväskylän ammattikorkeakoulu från Jyväskylä i mellersta Finland. Kommittén ville med detta uppmärksamma den framsynta och högt värderade utbildning högskolan ger för bland annat blivande transportingenjörer. Skolan är känd för att vara en förnyare av transportbranschens utbildning i Finland och har i många avseenden även bidragit till att befrämja konkurrenskraften inom branschen. Skolan valde att dela ut stipendiet till logistikingenjörstuderande Teemu Kauhanen.

Stipendiet, som instiftades till Powder-Trans grundare och nuvarande styrelseordförande Carl-Johan Blomqvists ära i samband med företagets 50-årsjubileum ifjol, är på totalt 2 000 euro och kommer härefter att utdelas årligen. I år fördelades alltså stipendiet till tre mottagare, två av dem sökande och en läroanstalt som kommittén utsåg.

Stipendiekommittén representerar både läroanstalter, polismyndigheter, media och övrig sakkunskap inom transportbranschen samt familjen Blomqvist. Kommitténs medlemmar är vice-rektor Juha Jokinen från yrkesinstitutet Novida, logistikbranschens utbildare och tidigare överkonstapel från tunga trafikens övervakning Vesa Roima, chefredaktör Jouni Hievanen från branschtidningen Ajolinja, transportbranschens företagsrådgivare Sture Holm samt från Powder-Trans verkställande direktör Fredrik Blomqvist, operativa direktör Christian Blomqvist och styrelseordförande Carl-Johan Blomqvist.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.