Nyutvecklade bulkekipaget nu i trafik

Nyheter

Nyutvecklade bulkekipaget nu i trafik

Det nya bulkekipage, som Powder-Trans utvecklat tillsammans med den nya torrbulkstillverkaren Nordic Tank, har gjort sina första transporter. Den nya kombinationen premiärvisades på mässan Elmia Lastbil 2022 i Jönköping i augusti. Första lasten i egentlig trafik gjordes av vd Fredrik Blomqvist och Nordic Tanks tekniska direktör Henri Mattila.

Powder-Trans vd Fredrik Blomqvist och Nordic Tanks tekniska direktör Henri Mattila genomförde den första transporten med den nya gemensamt utvecklade bulkkombinationen.

Det underlossande bulkekipaget är utvecklat i intensivt samarbete med Powder-Trans för att det skall motsvara kundernas önskemål och de nordiska förhållandena.  Projektet innebar ett år av planerings- och tillverkningsarbete där både vd Fredrik Blomqvist och fordonschef Tero Viitanen från Powder-Trans jobbade tillsammans med Nordic Tanks projektteam under ledning av tekniska direktören Henri Mattila.

Den nya produkten är en typgodkänd kombination med en dragbilstank på 28 kubikmeter och en släpvagn på 45 kubikmeter. Ekipagets egenvikt är 20 920 kg. Lämpligheten för nordiska förhållanden innebär att den uppfyller också de svenska kraven, det vill säga den kan trafikeras också i Sverige med 74 tons totalvikt. Kombinationens chassi är en 500 hästkrafters Volvo FH500 TC 8×4 tridem, vilket i Finland innebär en totalvikt på 75 ton i väntan på att Traficom godkänner Volvos 500 TC för 76 ton. Den tekniska vikten är 76 ton.

Powder-Trans vd Fredrik Blomqvist berömmer projektet för att man åstadkommit det för tillfället lättaste ekipaget på marknaden. Aluminium har varit det huvudsakliga materialet, förutom släpets framvagn som är i rostfritt stål.

Kombinationen är lätt och smidig att använda när all manöverutrustning för tankarna är placerad   lättillgängligt med tanke på chaufförens arbete. Lätt användning betyder snabbhet vilket i sin tur ger kostnadsinbesparingar, betonar Fredrik Blomqvist.

Enligt Nordic Tanks vd Satu Heikkilä har bolaget som målsättning att skapa ett betydande produktsegment av bulkkombinationerna, varav den första nu finns utvecklad via projektet med Powder-Trans. Det år 2016 grundade företaget har hittills i stort sett producerat tankkombinationer enbart för kemikalie- och mjölktransporter.

Målsättningen för vår femårstrategi är att utöka produktionen med nya produktsortiment som stöder den tidigare verksamheten, tillägger hon.

Nordic Tank har en hög kvalitet på sina produkter och en kundorienterad produktion som gjort det möjligt att leverera med kortare leveranstider än branschen i medeltal, betonar Satu Heikkilä. Företaget omsätter idag 6,6 miljoner euro. För framtiden siktar man på att bli en aktör även i andra nordiska länder samt övriga Europa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.